12 ponturi de decorare pentru a îmbunătăți aspectul oricărei camere

 

      Îți spun cu părere de rău că designerii nu urmează o carte secretă de reguli. Nu există legi simple și rapide pe care le urmăm. Suntem persoane creative cărora le place să-și imagineze, să viseze și să exploreze în mod natural. Acestea fiind spuse, există câteva principii generale care ne pot mereu ghida spre un rezultat bun.  Sunt doar lucruri încercate și care dau roade. Nu sunt trucuri sau abilități care cer ani de experiență pentru a fi învățate, ci pași pe care oricine îi poate face începând cu ziua întâi.

     Alege culoarea pereților la final. Mereu primesc apeluri de la proprietari care vor să aleagă culoarea pereților înainte să se mute în noua casă. Înțeleg logica lor. De ce să nu intri într-o casă proaspăt văruită? Bineînțeles că poți face și asta, dar în opinia mea nu este ideal. Există mii de culori cu diferite nuanțe, tonuri și umbre. Fiecare dintre acestea va arăta diferit într-o altă casă datorită variației luminii, asta însemnând că o culoare poate străluci în fosta casă, însă nu și în cea nouă. Vei prefera culoarea care-ți completează stilul tapițeriilor, obiectelor de artă, covoarelor sau a altor lucruri. Poți alege culoarea doar dacă lucrurile sunt deja în casa ta.

    Oferă-i spațiu mobilei tale. Nu supraaglomera spațiul. Un living plăcut este sinonim cu spațiul de mișcare. Aceasta este o veste bună pentru cei care lucrează cu un buget redus. Spațiul nu trebuie umplut cu o mulțime de obiecte de mobilier. Consumă-ți bugetul pe obiecte mai puține dar de calitate și spațiul tău va arăta mult mai bine decât umplut cu lucruri adunate din toate halele de vechituri.

     Agață obiectele de artă la înălțimea corespunzătoare. În galerii si muzee acestea sunt agățate la o înălțime cuprinsă  între 145 și 150 cm. Înălțimea medie a omului este de 150 cm. La fel ar trebui sa faci și tu.  În cazul în care nu ești sigur, fă o poză. Este remarcabil căte va putea dezvălui aceasta. Scoate-o la imprimantă, deseneaz-o sau folosește photoshop pentru a lucra pe ea. Îți poate oferi o idee despre mărimea obiectului de artă potrivit spațiului respectiv.

     Învată să aranjezi mobila pe un covor. Există cam trei moduri în care poți face acest lucru.

-       Toată mobila pe covor: Aceasta îți permite ca toate picioarele pieselor de mobilier să fie așezate pe ea. Va da o impresie de lux. Cu cât este mai mare, cu atât mai bine, dar asigură-te că lași 12-15 cm ca suprafață de parchet pe fiecare parte a covorului.

-       Mobila în afara covorului: În cazul în care ai un spațiu mic, această metodă este cea mai eficientă ca și cost. Nu alege un covor prea mic sau va părea insignifiant.  Acesta trebuie să dea impresia că atinge picioarele din față ale locurilor de stat jos.

-       Partea din față pe carpetă: Așează doar picioarele din față pe carpetă pentru a da impresia unui aranjament bine definit și deschis.

     Rezistă impulsului de a alege o temă în totalitate.  O idee repetată în nenumărate rânduri își pierde din originalitate.

     Creează un centru de interes. Există roluri principale și personaje secundare în fiecare producție. Alege emelentul principal și transformă-l în punctul central al încăperii. Alege alte obiecte pentru rolul secundar și nu cădea tentației de a pune fiecare obiect în prim-plan, altfel rezultatul va fi unul haotic. Fie că acel obiect este o poliță, un cap al patului sau un obiect de artă asigură-te ca este unul care va atrage privirile.

     Ia în considerare liniile vizuale. Elementul central ar trebui să fie liber și distinctiv de la o cameră la cealaltă, pentru a te simți ca atras în spațiul dintre ele. De aceea cel mai potrivit loc pentru un astfel de element este de obicei direct peste drum de intrarea în cameră.   

     Sortează-ți obiectele de colecție. Nu te agăța de un obiect care nu se potriveste cu restul decorului. Nu contează că îl ai de la străbunica ta. Dacă nu se potrivește, găște-i loc într-o altă cameră sau o altă casă. Coco Chanel spunea despre accesorii: ”Uită-te în oglindă îinainte de a ieși din casă și dă jos un obiect.” Învață să te oprești.

     Variază dimensiunile.  Ce arată bine în magazin se poate transforma într-un  elefant în casa ta sau poate fi prea mic să fie observat. Variază mereu proporțiile și dimensiunea. 

     Adaugă straturi de lumină. Profesioniștii adaugă straturi de lumină pentru a atrage atenția, a intriga și a conferi varietate. Nimic nu va ieși în evidență într-o cameră luminată uniform. Alege un punct central, poate alături de unul secundar și scoate-le în evidență. Alege lumina generală de ambianță și una mai slabă precum o veioză, pentru a atrage privirea.

     Fii îndrăzneț. Personalitatea este ceea ce face un spațiu să fie superb. Afirmă-ți părerea și distrează-te. Cu cât încerci mai mult, cu atât vei începe sa vezi ce se potrivește și ce nu. Încorporează elemente neașteptate pentru o notă dramatică. Elimină piesele previzibile dacă vrei ca o cameră să uimească.

     Ignoră toate principiile în favoarea creativității. Cunoașterea unor principii generale de decorare pot fi un început bun, chiar dacă unele dintre ele nu sunt deloc practice pentru un anumit spațiu. Alege ceva personal care să-ți pună zâmbetul pe buze și, mai mult sa te facă sa te simți confortabil. Camerele cu un design mult prea profesional nu se mulează pe stilul modern.